Etiketten lezen

Tijdens het doen van je boodschappen vliegen kreten als nul procent vet, suikervrij en vezelrijk je om de oren. Wat is waar en wat niet? Met deze minicursus etiketten lezen prik je snel door valse beloftes heen. Zo wordt het samenstellen van evenwichtige voeding om jou doel te behalen en te behouden een stuk makkelijker. 
Wat zijn de voordelen van het lezen van een etiket?

Door een etiket te lezen weet je wat je eet. De informatie op het etiket helpt je:

  • snel producten met elkaar te vergelijken, om zo een gezondere keuze te maken, wat bijdraagt aan jou stralende figuur en shape;
  • te bepalen of je iets wel of niet kunt eten wanneer je een voedselallergie hebt;
  • inzicht te geven of het product wel of niet duurzaam is;
  • hoe en waar je een product het beste kunt bewaren.

Welke informatie vind je op het etiket? 

Op de etiketten van voedingsmiddelen vind je standaard informatie zoals een ingrediëntenlijst en overzicht met voedingswaarden. Dit is voor alle fabrikanten verplicht en vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de voedselwarenwet.
Alleen bij verse producten, zoals vleeswaren en kaas, hoeft de winkelier niet al deze informatie op de verpakking te zetten. 

De ingrediëntenlijst 

Wist je dat de volgorde van ingrediënten op het etiket je al veel informatie geeft? Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, daar zit het meeste van in het product. Dat is verplicht. Dus de volgorde van de ingrediënten op het etiket zegt wat over de hoeveelheden van wat erin zit
Het ingrediënt wat als laatste genoemd wordt daar zit het minste van in.  
Een handig trucje om te zien of je speltkoek stiekem toch meer tarwe bevat dan spelt !

Een ander voorbeeld is, dat wanneer er bijvoorbeeld op de voorkant van de verpakking een tomaat is afgebeeld  ( bv hartige crackers met tomaat) er dan ook daadwerkelijk tomaat in moet zitten.

Tip! Hoe korter de ingrediëntenlijst is, hoe beter.
Dit is namelijk een teken dat het product minimaal bewerkt is.
Ik adviseer om voedingsproducten te vermijden die meer dan 3 ingrediënten bevatten. Mijn stelling is namelijk dat ‘natuurlijke producten’ geen etiket nodig hebben om hun voedingswaarde te bewijzen.

Dit helpt je in jou ‘journey’ om een betere shape te krijgen, gewicht te verminderen, of je figuur te behouden.

Hoe meer namen op de ingrediëntenlijst, hoe slechter het product voor je gezondheid is.

“100% volkoren‘

Tijdens je rondje door de supermarkt kom je vast regelmatig het woordje ‘volkoren’ tegen.
Koekjes, crackers, beschuit: je kunt het zo gek niet bedenken of het is volgens de fabrikant 100% volkoren. Bij volkorenbrood hoef je gelukkig niet op je hoede te zijn. Brood mag alleen als ‘volkoren’ worden bestempeld als er 100% volkorenmeel is gebruikt. Maar bij andere producten zijn de regels niet zo streng. 
Kijk daarom  altijd naar de ingrediëntenlijst. Daar staat het percentage volkorenmeel aangegeven. Zie je naast volkorenmeel ook bloem in het lijstje staan? Dan is het product helaas niet 100% volkoren. 

“Gezonde bron van vezels‘

Vezels zijn belangrijk oor je gezondheid. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het afvallen. Ze helpen je namelijk aan een lang verzadigingsgevoel. Buiten dat zorgen ze ook een gezonde stoelgang en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Op veel producten zie je daarom de kreet ‘rijk aan / bron van vezels’.
Zo lijkt het net als bij light producten een gezonde keuze, maar dit is niet altijd het geval. Soms zit er een addertje onder het gras.
Een ontbijtkoek kan bijvoorbeeld veel vezels bevatten, maar bestaat in verhouding uit 10 keer zoveel suiker! Neem het woordje gezond in de kreet ‘gezonde bron van vezels’ dus met een korreltje zout en check eerst de voedingswaarden van het product.

De voedingswaardetabel 

De voedingswaardetabel is een handig spiekbriefje die je laat zien hoeveel kilocalorieën, eiwitten, (verzadigde) vetten, koolhydraten, suikers en zout een product bevat. In de advisering naar mijn klanten geef ik altijd informatie c.q. uitleg  over de ‘voedingswaarde ofwel macronutriënten. De  macronutriëntenverhoudingen spelen een prominente rol in mijn advisering. Een juiste verdeelsleutel draagt enorm bij aan effectieve gewichtsvermindering, centimeters verliezen, en (weer terug) in shape komen.
Aan de hand van de tabel op het product kun je snel zien of een product een gezonde keuze is.
Vruchtensap lijkt bijvoorbeeld een prima alternatief voor frisdrank, maar wanneer je de voedingswaardetabel checkt zie je dat je drankje net zoveel of zelfs meer suiker bevat! (vaker nog meer dan cola !)
Als je weer in shape wilt komen zijn vruchtensappen 1 van de eerste zaken wat ik elimineer uit het voedingspatroon.

Schuilnamen voor suiker

Ha, een product zonder suiker in het ingrediëntenlijstje!
Dat moet goed zitten. Toch? Laat je niet foppen, er zijn namelijk tientallen schuilnamen voor dit zoete goedje, zoals sacharose (tafelsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker), glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker), vruchtensap concentraat, etc. Daarnaast zie je vaak teksten op verpakkingen zoals ‘suikerarm’ of ‘light’. Dit klinkt mooi, maar dat wil niet altijd zeggen dat het de

beste keuze is. Zo betekent de claim ‘light’ dat er 30% minder suikers, vetten of calorieën in zitten dan in een vergelijkbaar product. Dat betekent natuurlijk niet dat light frisdrank gezond is.

Een korte opsomming van schuilnamen voor suiker;

Treacle, rapadura, panela, fructose, dextrose, maltose, sucrose, sacharose,, ahornsiroop, muscovado, maltodextrine, glucose en lactose.

Omrekenen
Ondanks dat portieverpakkingen de consument juist zouden moeten informeren over de voedingswaarden, zien we helaas vaak dat fabrikanten onrealistische portiegroottes aangeven op hun verpakking. Hierdoor misleiden ze de klant. Ze laten producten vaak ‘gezonder’ lijken, als dat ze in werkelijkheid zijn.
Let dus goed op de porties ( bijvoorbeeld reepjes) op de verpakking. Er staat dan bijvoorbeeld het woord ‘portie’ op, terwijl 1 portie van bijvoorbeeld maar de helft van een reep is.  ( bijvoorbeeld bij snickers, waar er 2 reepjes in 1 verpakking zit ) Je krijgt dan dus daadwerkelijk het dubbele binnen! De factor portiegrootte speelt een belangrijke rol in jou reis naar je bikini-proof body.

Op alle verpakkingen van voedingsproducten staat altijd zowel de voedingswaarde per 100gram vermeld, als de voedingswaarde per portie.
Kijk dus goed naar hetgeen je nuttigt, en reken dit dus om. Kijk dus altijd naar wat er per 100gram inzit, en reken dit terug.

 

Bron: Actify

Deel deze blog: